Djoke van Marum

Mijn naam is Djoke van Marum en ik werk bij Koninklijke Visio. Ik geef op de dagbesteding training aan volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking. Ik geef o.a. les in braille lezen en schrijven en computer- en iPadtraining met hulpmiddelen.

Na een operatie aan mijn enkel en later een infuus in mijn arm, ontstond er posttraumatische dystrofie. Tegenwoordig heet dit CRPS (Complex Regionaal Pijnsyndroom). Hiervoor draag ik spalken.

Ik maakte ruim 26 jaar deel uit van het Nederlands Dames Zitvolleybalteam. Met het team heb ik Europese- en Wereldtitels gewonnen en deelgenomen aan vier Paralympische Spelen met een zilveren en bronzen plak als resultaat. Na 333 interlands heb ik vorig jaar besloten om te stoppen en voor een nieuwe sport te kiezen: de triatlon. Ik vind het een uitdaging om drie sporten (zwemmen, fietsen en wheelen) te combineren en te zoeken naar mogelijkheden om beter te worden, ondanks mijn beperking.

Sporten geeft mij een enorme kick en helpt me om in een goede fysieke en mentale conditie te blijven. Nog steeds merk ik vooruitgang en kan ik steeds meer. Het fietsen, moest ik na mijn beperking, weer opnieuw leren. Hoe gaaf was het toen het met wat aanpassingen weer lukte. Nooit gedacht dat ik nog een echte sportfiets zou kopen.

Dit jaar mocht ik van Stichting Forza op trainingsstage komen bij Freddie Dieperink in Totana. Daar heb ik heel veel geleerd en haal nu zelfs al redelijke afstanden en snelheden waar ik vroeger alleen maar van droomde. Ik begin zelfs al een beetje verslaafd te worden.

Sport verbindt mensen met en zonder beperking. Ik ben vaak de enige deelnemer tussen een groot veld van validen tijdens een triatlon. Organisaties doen nooit moeilijk en ik ben nog nooit als laatste geëindigd.

Ik geef ook vaak presentaties en clinics op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ik vertel dan over mijn beperking, werk en sportleven. En ga dan met de klas de sporthal in om te gaan zitvolleyballen. Na afloop zeg ik meestal: ‘Het kan iedereen overkomen en het leven stopt niet wanneer je een beperking krijgt. Dankzij mijn beperking heb ik zoveel mooie dingen mogen meemaken. Dat niemand mij meer af!’

Mijn grote doel voor dit jaar is deelnemen aan de kwart triatlon van Veenendaal voor Team Handicap.NL. Ik heb daarbij twee uitdagingen:

• Het is mijn 1e kwart triatlon.

• Zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen.

Ik heb een persoonlijke sponsorpagina: https://evenementen.voorhandicap.nl/actie/djoke-van-marum-2 en het geld is bestemd voor de Rehab Academy.

‘Soms staat je leven plotseling op zijn kop door een ongeluk of door een ziekte. Je revalideert, maar daarna begint het leven met een fysieke beperking pas echt. Hoe regel je het huishouden, hoe doe je boodschappen in een rolstoel of hoe pak je het werk weer op? Hoe kun je weer echt meedoen in de maatschappij? Samen met de Rehab Academy stoomt Handicap.NL mensen na het revalideren klaar voor het leven met een fysieke handicap.’

Ik vind dat een heel belangrijk doel!

Djoke van Marum